Archives November 2021

The blockade on the Mavrovo-Debar road has nothing to do with the voting, it has been blocked from 10am to 4pm for a whole month due to construction works

Several citizens from Debar reported a blockade on the roadMavrovo-Debar, bringing it in relation to today’s re-election in the second round of local elections in that municipality. A citizen informed CIVIL that the police had been blocking the road in order to prevent the citizens of Debar to come to vote. After checking these reports,

Read More


Local elections in Debar, CIVIL calls for cooperation from the election administration and compliance with the Electoral Code and good election practices

Today’s voting for the local elections in Debar (14 November 2021) will be monitored by four accredited observers of CIVIL. The organization appeals to the election boards in this municipality to have into consideration that all of CIVIL’s observers, without exception, are mobile. STATEMENT “The election monitoring is conducted with the purpose to help for

Read More


Дерала: Мицкоски си заминува од политиката, сами си кажа, ќе недостасува ли некому?

Џабир Дерала со коментар на изјавата од претседателот на ВМРО-ДПМНЕ, Христијан Мицкоски кој рече „сериозна ќе се замислам дали и вреди да практицираме политика во Македонија“.     „Мицкоски си заминува од политиката. Очекува Заев да формира уште поголемо мнозинство. Сам си кажа. Ќе недостасува ли некому?“, прашува Дерала


Три проекти, а желби сто!?

ВОЈО МАНЕВСКИ Пресот на лидерот Мицкоски, пред неколку дена, ме инспирираше да продолжам да ги малтретирам новите градоначалници со прашања и предлози. Пред камерите и застанат пред сите нови носители на функцијата градоначалник тој  ги објави насоките за идното нивно делување. Изгледа ова е втор дел од неговото писмо „до Градоначалникот“ кога сѐ уште беа

Read More


Се тресеше гората, се роди глувче!

Оваа опозициска иницијатива пропадна токму заради тоа што нејзините квазимодо „составни делови“ поим немаа што да прават со власта, дури и да успеаја да ја срушат постоечката. Арно што некому му текна, макар и во претпоследен момент, дека за таква бесмислена авантура не треба да има мнозинство во Собранието САШО ОРДАНОСКИ Штета. Не ми е

Read More


Нема омлет без кршење јајца

Никој од иницијаторите за рушење на Владата јасно не кажува што мисли да прави „денот потоа“. Напротив, ако какофонијата околу создавањето на мнозинството за рушење на власта е донекаде и разбирлива, тогаш конфузијата во којашто тукушто – со претпоставка дека Владата е веќе падната – влегуваме, е тотална! САШО ОРДАНОСКИ Ајде, ова утро, да ги

Read More


Тешките задачи пред Зоран Заев

Во политиката, Заев покажа ретка способност да ја сослуша другата страна, да влезе во чевлите на противникот. Тој им прости и на оние што сакаа да го убијат на 27 април 2017 година. Од него сега се очекува да ги разбере и оние што не му ја прифаќаат оставката. Бројни македонски и европски политичари и

Read More


ДИК објави конечни резултати во неколку општини, се разгледуваат и приговорите поднесени од политичките партии

Државната изборна комисија денеска ја одржа 38-та седница на која одлучуваше по поднесените приговори од подносителите на листи и предлог дополна на заклучок за известување на конечни резултати во неколку општини. До Државната изборна комисија беа поднесени вкупно 15 приговори поднесени од ДУИ – пет, ТМРО – седум и Група избирачи Енвер Пајазити – три.

Read More


Зелената иднина е можна со демократија, активни граѓани и владеење на правото

Само закони кои важат подеднакво, апсолутно за секого, може да обезбедат спречување на нееднаквоста, на самоволието на моќниците и на злоупотреба на позициите на власт МИРЈАНА НАЈЧЕВСКА Зелената иднина на заедницата, на државата и на целата планета, сѐ повеќе се спомнува како едно од основните права на секој човек. Право на денешните, но уште повеќе

Read More


Каде оди овој брод?

После сите првични возбудувања и шокови од оставките на Зоран Заев, курсот на процесот за владината консолидација сѐ појасно се наѕира. Името на „пилотот во авионот“ ќе треба да се знае до средината на идната недела САШО ОРДАНОСКИ Не е претерано да се каже дека оставката на Заев не ја потресе, па и шокираше, само

Read More