Повикот за краткорочни изборни набљудувачи трае до 30 септември, ЦИВИЛ одговори на прашањата од заинтересираните

ЦИВИЛ ги потсетува сите заинтересирани полнолетни граѓанки и граѓани дека во тек е повикот за аплицирање за краткорочни изборни набљудувачи на ЦИВИЛ. Крајниот рок за пријавување е 30 септември, до 17 часот.


ЦИВИЛ ги повика политичките партии и независните кандидати редовно да информираат за своите активности

ЦИВИЛ, како организација што спроведува мониторинг на изборите, како и на политичките процеси и настани, ги повика сите политички партии и независни кандидатки и кандидати редовно да испраќаат информации и соопштенија за своите решенија, ставови и активности.


Избори 2014: Дискфалификувана демократија

„Избори 2014: Дискфалификувана демократија“ е публикација која произлезе од проектот „Слободни избори 2014“ што обезбеди долгорочен мониторинг и анализа на политичката ситуација и општествените процеси во контекст на изборите.


Моето гласачко право

„Моето гласачко право“ е публикација од истоимениот проект, чија цел е да послужи како прирачник и едукативен материјал кој треба да се сподели со што е можно поголем број граѓанки и граѓани. Во неа се објавени основни информации за гласачкото право и за изборниот процес во целина, како и други содржини кои се од суштинска

Read More


Free Elections – A Non-Negotiable Condition

The project, which began in June 2015 amid reports of government wire-tapping and election rigging, introduced unique approaches and methodologies that provided civic education on voting rights, and contributed to awareness-raising on electoral irregularities. It was conducted through daily dissemination of information and knowledge, based on long-term monitoring of human rights and political situation in

Read More


Слободни избори: Услов за кој не се преговара

Публикацијата „Слободни избори: Услов за кој не се преговара“ произлезе од проектот „Слободни избори за слобдни граѓанки и граѓани“, кој започна во јуни 2015 и воведе единствени пристап и методологии кои обезбедија граѓанска едукација во однос на гласачкото право и придонесе кон јакнење на свеста во однос на изборните нерегуларности. Проектот беше спроведен преку секојдневно

Read More