ЦИВИЛ ги повика политичките партии и независните кандидати редовно да информираат за своите активности

ЦИВИЛ, како организација што спроведува мониторинг на изборите, како и на политичките процеси и настани, ги повика сите политички партии и независни кандидатки и кандидати редовно да испраќаат информации и соопштенија за своите решенија, ставови и активности.


Избори 2014: Дискфалификувана демократија

„Избори 2014: Дискфалификувана демократија“ е публикација која произлезе од проектот „Слободни избори 2014“ што обезбеди долгорочен мониторинг и анализа на политичката ситуација и општествените процеси во контекст на изборите.


Моето гласачко право

„Моето гласачко право“ е публикација од истоимениот проект, чија цел е да послужи како прирачник и едукативен материјал кој треба да се сподели со што е можно поголем број граѓанки и граѓани. Во неа се објавени основни информации за гласачкото право и за изборниот процес во целина, како и други содржини кои се од суштинска

Read More


Free Elections – A Non-Negotiable Condition

The project, which began in June 2015 amid reports of government wire-tapping and election rigging, introduced unique approaches and methodologies that provided civic education on voting rights, and contributed to awareness-raising on electoral irregularities. It was conducted through daily dissemination of information and knowledge, based on long-term monitoring of human rights and political situation in

Read More


Слободни избори: Услов за кој не се преговара

Публикацијата „Слободни избори: Услов за кој не се преговара“ произлезе од проектот „Слободни избори за слобдни граѓанки и граѓани“, кој започна во јуни 2015 и воведе единствени пристап и методологии кои обезбедија граѓанска едукација во однос на гласачкото право и придонесе кон јакнење на свеста во однос на изборните нерегуларности. Проектот беше спроведен преку секојдневно

Read More


Избори 2016

Публикацијата „Избори 2016“ (финален извештај на ЦИВИЛ од долгорочниот мониторинг на политичкиот процес и предвремените парламентарни избори во Република Македонија 2016) произлезе од проектот „Напред!“ во период од 1 јули до 31 декември 2016 година.