Знам дека си ти кога викам алооо…

Работата на полицијата МОРА да биде под постојан надзор на јавноста и медиумите, а секако и на опозицијата. Половина од криминалот во Македонија – трговијата и транспортот на дрога, на пример – е НЕВОЗМОЖЕН без учество на корумпирани полицајци од сите „партии“ и „независни кандидатскии листи“, во и без униформи. Ама, па, ова со прилепската

Read More


„Што ќе се случи ако победат?“

Закани со убиства, бесење, прогони, затвор, ќотек, судења по кратка постапка…Во последните денови пред вториот круг на локалните избори се соочуваме со експлозија на навреди, говор на омраза и насилство, насочени не само кон кандидати и учесници на изборите, туку и кон други јавни личности, интелектуалци, новинари, граѓански организации и активисти.  Иако се кривични дела

Read More


ИЗБОРЕН РАПОРТ #25: „Свиркач“ од избирачки одбор за проблемите при гласањето, борба за глас повеќе на сметка на туѓата несреќа, 14 случаи на попречување на набљудувачите на ЦИВИЛ

Во денешното, 25-то издание на Изборен рапорт на ЦИВИЛ, објавуваме две стории, една од „свиркач“ од еден избирачки одбор, а втората за една потресна ситуација со која се соочува семејството на едно лице со посебни потреби. Сведоштво на член на избирачки одбор: Денот беше исполнет со проблеми, граѓаните коректни и трпеливи, подготовката слаба Член на

Read More


„Кратки нозе“ за уништени бугарски воени гробишта кај Кавадарци

Во јавноста кај нас и во Бугарија деновиве кружат дезинформации за наводно уништување на бугарски воени гробишта, со цел да се изгради автопат кај Кавадарци.   Дезинформацијата дека две бугарски воени гробишта се уништени во 2018-2019 е првично објавена на Радио Благоевград, како изјава на Виктор Стојанов, претседател на Фондација „Македонија“. Откако беше демантирана од нашето МНР,

Read More


Победата е наша, а поразот само нивен!

Какво време дојде, и на комитските теревенки веќе се пеат само етнички „коректни“ нумери, како да си на некаква другарска вечер на медицински сестри во Врњачка Бања. Ни на Гоце „Вегета“ не му текна да посоли „Зачинал“, а ќе го враќаше во употреба знамето од Вергина! САШО ОРДАНОСКИ Изборното статус-кво во Македонија, коешто со децении

Read More


„Кратки нозе“ и измама: Лажна „Елизабета Пендаровска“ на Фејсбук нуди донации од 5000 евра

Лажен профил со името „Елизабета Пендаровска“ и фотографии од првата дама Елизабета Ѓоргиевска беше отворен на „Фејсбук“, вечерта пред изборите на 16 октомври. Според објавите, целта на профилот е да се обиде да ја измами публиката на Фејсбук нудејќи лажни донации од 5 илјади евра, откри Мониторинг тимот на ЦИВИЛ.   На лажниот Фејсбук профил „Елизабета

Read More


Долгата историја на краткото помнење

Прашања и одговори за тоа како станавме ненормални и како тоа се одрази на локалните избори 2021… Како да станеме нормални? Засега, без добар одговор… ЏАБИР ДЕРАЛА Overreacted (претерана реакција), тоа би бил првиот опис на реакцијата на првиот човек на СДСМ, Зоран Заев, од резултатите од првиот круг. Прво два дена молк, а потоа реакција

Read More


ИСТРАЖУВАЊЕ (2 дел): АКСИОС 2017, ем „фантомски“ набљудувачи, ем анкетари ?!

За анкетите, бидејќи нема достапни податоци, прашавме кои се раководители и кои истражувачи се ангажирани за подготовка на методологијата и обработка на резултатите, а бидејќи во двете објави од анкетите на АКСИОС 2017 недостасува податок за начинот на кој се анкетирани испитаниците (теренска анкета, телефонска анкета итн), прашавме и за методологијата. Но, во одговорот од

Read More


Несими: Со етнички ѕидови во научната сфера не е можно општетсво за сите

Во ДИСТРИКТ на Цивил Прес Студио – Интервју на Зоран Иванов со Махи Несими. Ова се дел од темите: Творечкиот опус во политиколошката област; Заслугите за наградаста „11 октомври“; Државата и нееднаквoстите; Траумите од лустрацијата; Изборниот амбиент.   камера: Атанас Петровски монтажа: Ариан Мехмети


Александар Митовски од Инфомакс со „кратки нозе“ за фонтана за пингвини

Александар Митовски од Инфомакс, во гостувањето кај Јанко Илковски на ТВ Сонце на 20.10.2021, меѓу другото, изнесе и невистини за набавките за Зоолошката градина. Митовски рече дека се правела „фонтана за пингвини која што кошташе 2 милиони евра“.   Но, тоа е далеку од вистинската цена на чинење, не само на фонтаната, туку и другите

Read More